Turecka kuchnia to prawdziwa mozaika smaków, zapachów i kolorów. Charakteryzuje się ogromną różnorodnością, jest pełna orientalnego uroku i wciąż zaskakuje niezwykłymi połączeniami składników. Jedzenie w Turcji to nie tylko kebab – ów kraj oferuje także wiele innych potraw, których warto spróbować podczas wizyty nad Bosforem.
Kulinarne skarby Turcji – poznaj podstawowe dania
Kiedy mowa o jedzeniu w Turcji, na myśl natychmiast przychodzi kebab. Jest on bezsprzecznie jednym z najbardziej rozpoznawalnych i popularnych dań tureckiego menu, jednak ta wschodnia kuchnia ma znacznie więcej do zaoferowania. Wśród tureckich przysmaków, które warto skosztować, są między innymi:
- ege gidaşi – zupa z cytrynowym posmakiem i jajkami,
- menemen – danie z jajek, pomidorów, papryki i cebuli, którego nazwa pochodzi od miasta Menemen, gdzie jest tradycyjnie podawane na śniadanie,
- sarma – liście winogronowe zawijane z ryżem lub mięsem,
- balik ekmek – smażona ryba podawana w chlebie, który można najczęściej spróbować na ulicach Stambułu,
- köfte – mielone mięso, najczęściej wołowe lub barani, formowane w małe kulki lub podłużne kotlety,
- baklava – znany na całym świecie desert, który składa się z cienkich warstw ciasta filo przełożonych orzechami i oblanych miodem.
Smaki Orientu – regionalne potrawy tureckie
Ponadto, jedzenie w Turcji różni się w zależności od regionu. Każde miasto i region ma swoje unikalne, charakterystyczne dania, które warto spróbować, aby w pełni zrozumieć różnorodność tej kuchni. Nie można przejść obok takich dań jak:
- iskender kebab – cienko krojona wołowina podawana na pita chlebie z sosem pomidorowym i jogurtem, specjalność miasta Bursa,
- lahmacun – cienkie, chrupiące ciasto posmarowane sosem z mięsa mielonego, pomidorów, papryki i przypraw, które można zjeść na ulicach Diyarbakir,
- manti – małe pierożki z farszem mięsnym podane z sosem jogurtowym i czosnkowym, popularne w regionie Kayseri.
Różnorodność tureckiej kuchni – unikalne i mniej znane dania
Ciekawostką jest, że oprócz tych dobrze znanych potraw, turecka kuchnia kryje także wiele mniej popularnych, ale równie smacznych dań. Są one często ignorowane przez turystów, a szkoda, bo oferują one zupełnie inne, niezapomniane doznania kulinarne. Taki jest przykład:
- ciğer sote – duszona wątroba, podawana zazwyczaj z cebulką i przyprawami,
- ishkembe çorbası – zupa z flaków, popularna po obfitych wieczorach,
- hünkar beğendi – gulasz z jagnięciny podawany na puree z bakłażana,
- sütlaç – ryż na mleku, którego turecka wersja różni się od znanej nam, m.in. dodatkiem wody różanej.
Turecka kuchnia to prawdziwy raj dla smakoszy. Próżno szukać tam monotematyczności. Bogactwo i różnorodność smaków, zapachów oraz kolorów czyni tę kuchnię jedną z najciekawszych na świecie. Bez względu na to, czy jesteś miłośnikiem mięs, ryb, czy też jesteś wegetarianinem, jedzenie w Turcji na pewno Cię zachwyci.