Gotowanie buraków może wydawać się prostym procesem, jednak istnieje wiele różnych aspektów, które warto wziąć pod uwagę. Oto szczegółowy przewodnik, który pomoże Ci zrozumieć proces gotowania tego wartościowego korzenia, wraz z wskazówkami na temat tego, jak go perfekcyjnie ugotować.
Jak długo gotować buraki?
Czas gotowania buraków może różnić się w zależności od wielu czynników, takich jak ich rozmiar, świeżość, a nawet odmiana. Średnio, buraki gotuje się około 30-60 minut. Niezwykle ważnym jest prowadzenie regularnych testów za pomocą widelca celem sprawdzenia, czy burak jest już miękki. Widelcem powinno dać się z łatwością przebić buraka, a skórka powinna łatwo i czysto się obierać. Warto jednak pamiętać, że im dłużej gotujemy buraki, tym więcej tracą one swoich wartości odżywczych.
Podstawowe informacje o gotowaniu buraków
Gotowanie buraków zaczyna się od ich odpowiedniego przygotowania. Na początek, należy dokładnie umyć buraki pod bieżącą wodą, przy czym nie należy ich obierać przed gotowaniem. Skórka bowiem pełni w trakcie gotowania rolę naturalnego afrodyzjaku, co skutkuje zachowaniem większej ilości składników odżywczych. W praktyce, oznacza to również, że ugotowane buraki będzie można łatwo obrać.
Buraki gotuje się do momentu, aż staną się miękkie. Warto jednak pamiętać, że stopień ich ugotowania zależy również od osobistych preferencji. Niektórzy wolą je al dente, czyli takie o bardziej zwartym wnętrzu, podczas gdy inni preferują te dobrze ugotowane i miękkie. Ważne jest, aby buraki były jednolitej wielkości, aby mogły ugotować się jednocześnie.
Po ugotowaniu, buraki należy przepłukać pod zimną wodą – to ułatwi odklejenie skórki. Można również je obierać gdy są jeszcze ciepłe, jest to jednak mniej komfortowe.
Najlepsze techniki gotowania buraków
Istnieje wiele technik gotowania buraków, które mogą dostarczyć delikatnej tekstury i intensywnego smaku. Oto kilka z nich:
- Gotowanie tradycyjne: Buraki gotuje się w lekko osolonej wodzie. Woda powinna całościowo przykrywać buraki. Wielkość korzeni będzie decydować o czasie gotowania, jednak średnio szacuje się, że powinno to trwać około 30-60 minut.
- Gotowanie na parze: Na dnie garnka umieszcza się wodę, a nad nią specjalny wkład do gotowania na parze. W cichej wodzie symptomy gotowania są mniej widoczne, co sprawia, że buraki gotują się powoli i równomiernie. Ten proces powinien trwać około 45-60 minut.
- Pieczenie: Jeżeli preferujesz intensywny smak, pieczenie buraków może być odpowiednie. W tym przypadku buraki owija się w folię aluminiową i piecze w temperaturze 200 stopni C przez około godzinę.
Wybór metody gotowania buraków zależy od Twoich osobistych preferencji. Ważne jest jednak, aby pamiętać o sprawdzaniu ich stopnia ugotowania w trakcie procesu gotowania. To pomoże ci uzyskać składniki odżywcze na optymalnym poziomie i pozwoli cieszyć się smakiem i teksturą buraków w najbardziej dostosowany do Twoich potrzeb sposób.